Kroens historie

Du mærker det, når du træder ind på de gamle, kongeligt danske privilegerede kroer. Her er en særlig stemning. Du træder ind i en tidslomme, hvor stress er ugleset, og hvor gamle dyder som ro, venlighed, personlig service og gæstfrihed holdes i hævd.

 

Hoed Kro fik sin status af Kgl. Privilegeret Kro i året 1841, og dens beliggenhed er det 10. sted på ruten –’10 S’, hvilket kan ses på den fine vimpel i restauranten. Når du træder ind i en af de 113 kgl. privilegerede danske kroer, træder du også ind i et stykke Danmarks Historie. Allerede i 1286 bestemte kong Erik Klipping, at der ved de danske kongeveje skulle oprettes kroer, hvor han kunne overnatte med sit følge, når han rejste rundt i sit rige – Erik Klipping blev i øvrigt dræbt, da han overnattede i Finderup Lade, fordi der ingen kro var i nærheden!

 

Til gengæld for at huse kongen, fik kromanden kongelige privilegier:
Han måtte bl.a. lave og sælge øl og brændevin og brød – uden at betale skat.

 

Denne Kgl. Privilegerede titel må kroen desværre ikke længere smykke taget med, da den mistedes i 1957 pga. konkurs. Titlen kan ikke generhverves.

 

Navnet Hoed Kro kan spores helt tilbage til 1400 tallet. Navnet er første gang set på en fæstekontrakt fra Glatved fra året 1756. Måske har der ligget et lille hus, hvor man kunne købe spiritus. Smeden i Balle havde nemlig en dygtig datter, Ane Elisabeth Beck, og det er muligvis hende der i sin tid startede med at drive kro.

 

I året 1856 hvor Frederik d. VII regerede Danmark, og rigets første grundlov just var født, hærgedes kroen af en voldsom brand, som ødelagde de fleste af bygningerne. Heldigvis blev den genopbygget det samme år. Oprindeligt var kroen beliggende hvor rejsestalden står nu. Den nuværende kro blev nemlig først opført i året 1857, og det er muligt, at branden kan have været en medvirkende årsag til at kroen blev genopført på den anden side af vejen.

 

I årenes løb har kroen tilhørt mangt en krofatter og kromutter. Cykelrytter Hr. Willy Falck-Hansen huskes stadig af mange.